S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Kohezijski sklad  /  Center za ravnanje z odpadki Puconci (2007-2013)

Center za ravnanje z odpadki Puconci (2007-2013)

Akcije dokumenta
(avtor: arhiv upravičenca) 

Občina Puconci je v sodelovanju s tamkajšnjimi številnimi zainteresiranimi občinami (20 občin) septembra 2006 začela graditi prvo fazo Centra za ravnanje z odpadki (CERO) Puconci na opuščenem peskokopu KEMA Puconci, ki se razprostira na dobrih 14 hektarjih površine in bo letno sprejel dobrih 40.000 ton odpadkov. Prva faza projekta, ki je z enoletnim poskusnim obratovanjem začela marca 2009, je v višini dobrih 3,3 milijona evrov sofinancirana tudi z evropskimi sredstvi, in sicer v okviru finančnega instrumenta ISPA.

CERO Puconci je celovit projekt, ki bo potekal v dveh fazah. Za prvo fazo, ki je v fazi zaključevanja, je bil finančni memorandum z Evropsko komisijo podpisan novembra 2003. V okviru prve faze, katere skupna vrednost je ocenjena na dobrih 14,3 milijona evrov, je razširjeno obstoječe odlagališče ostankov komunalnih odpadkov, zgrajeni pa so tudi zbirni center za ločene frakcije, zbirni objekt za posebne (nevarne) odpadke, hala za sortiranje in mehansko obdelavo odpadkov ter kompostarna.

Za drugo fazo CERO Puconci, z ocenjeno vrednostjo dobrih 24 milijonov evrov - pa se tudi že pripravlja vloga za sofinanciranje iz Kohezijskega sklada v okviru programskega obdobja 2007-2013, saj je omenjeni projekt sestavni del Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za programsko obdobje 2007-2013. V okviru druge faze je predvidena mehansko-biološka obdelava komunalnih odpadkov, zgraditev čistilne naprave za izcedne in druge onesnažene vode kot tudi širitev deponije ter ureditev okolja z infrastrukturnimi priključki.

Začetki CERO Puconci segajo v konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so zainteresirane pomurske občine najprej podpisale pismo o nameri za gradnjo centra, nato pa še Krovno pogodbo o združevanju finančnih sredstev za zgraditev centra. Glede na to, da gre za zajeten okoljski projekt, tako finančno kot tudi glede na predvideni poseg v prostor, velja ob tem še posebej izpostaviti pomembnost informiranja lokalnega prebivalstva o predvideni gradnji. Občine so namreč pravočasno začele obveščati lokalno javnost o predvideni gradnji centra, tako da so krajani privolili na gradnjo odlagališča in projekt ni bil deležen negativne medijske kampanje. Znatneje projektu niso nasprotovali niti prebivalci naselij Puconci in Vaneča, ki so najbližje odlagališču.

Za gradnjo in obratovanje regijskega centra v Puconcih je vrste strnilo 20 občin z območja upravnih enot Murska Sobota, Ljutomer in Gornja Radgona, ki se razprostirajo na 1.080 km2 in skupaj štejejo približno 105.000 prebivalcev, na leto pa pridelajo za 37.000 ton odpadkov. Omenjenemu projektu se je v letu 2009 pridružilo še 7 občin z območja upravne enote Lendava s 23.600 prebivalci, ki na leto ustvarijo 9.000 ton odpadkov.

 

Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani