S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Kohezijski sklad  /  Evropska sredstva za slovenske avtoceste (2007-2013)

Evropska sredstva za slovenske avtoceste (2007-2013)

Akcije dokumenta
AC Slivnica - Draženci (avtor: arhiv upravičenca) 

Z evropskimi sredstvi se sofinancira tudi izgradnja slovenskih avtocest. V programskem obdobju 2007-2013 je iz sredstev Kohezijskega sklada predvideno sofinanciranje štirih avtocestnih odsekov, in sicer Beltinci – Lendava, Slivnica-Draženci ter dva odseka na avtocesti A2: Pluska – Ponikve in Ponikve – Hrastje.

Evropska komisija je za dva avtocestna odseka, in sicer Beltinci-Lendava  ter Slivnica-Draženci, odločbi že izdala, v kratkem pa se pričakujeta tudi odločbi za preostala dva avtocestna odseka. Odločba za izgradnjo avtocestnega odseka Beltinci-Lendava je bila izdana julija 2008, leto kasneje – novembra 2009 – pa še odločba za avtocestni odsek Slivnica-Draženci. Oba omenjena avtocestna odseka sta bila istega leta, kot sta bili izdani odločbi, tudi odprta za promet.

Skupna vrednost avtocestnega odseka Beltinci-Lendava znaša 116,4 milijona evrov, iz Kohezijskega sklada pa bo sofinanciran v višini 41,6 milijona evrov. To je bil prvi potrjeni t.i. veliki projekt iz Slovenije v novem programskem obdobju (2007-2013). Predmet naložbe je izgradnja 17,2 km dolge štiripasovne avtoceste na odseku Beltinci – Lendava, ki je prevzel funkcije obstoječih glavnih cest: na zahodu povezuje obstoječi avtocestni odsek Vučja vas – Beltinci in na vzhodu prihodnji avtocestni odsek Lendava – Pince z odcepom hitre ceste do Dolge vasi.

Avtocestni odsek je del avtoceste Maribor – Lenart – Beltinci – Pince in bo najbolj koristil prebivalcem Pomurja in Štajerske. Zaradi avtoceste naselja in mesta (kot so npr. Lenart, Beltinci, Gornja Radgona, Radenci, Murska Sobota) ne bodo več obremenjena s tranzitnim prometom, zato bodo postala bolj turistično privlačna. Na avtocestnem odseku Beltinci-Lendava se bo na avtocesto preusmerila večina težkega tovornega prometa (približno 94 %), tako da naj bi na obstoječi glavni cesti ostalo zgolj 6 odstotkov tovrstnega prometa.

Omenjeni avtocestni odsek je del avtoceste med Koprom in Lendavo ter tako tudi del vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T) oz. nekdanjega V. evropskega koridorja od Barcelone do Kijeva.

Vrednost izgradnje 19,8 kilometra dolgega avtocestnega odseka Slivnica-Draženci je ocenjena na 278 milijonov evrov, od tega bo v višini dobrih 88,3 milijona evrov sofinanciran iz Kohezijskega sklada.

Projekt, ki je del avtoceste Maribor – Slivnica – Draženci – Gruškovje bo najbolj koristil prebivalcem Štajerske. Zaradi avtoceste naselja in mesta na območju Maribora in Ptuja ne bodo več obremenjena s tranzitnim prometom, zato bodo ta naselja postala bolj turistično privlačna, kar jim bo dopuščalo možnost za razvoj. Projekt bo tudi koristil uporabnikom cestne infrastrukture s povečanjem zmogljivosti omrežja, preusmeritvijo velike večine tranzitnega prometa na avtocesto in povečanjem varnosti v prometu. Avtocestni odsek in deviacije vključujejo 292-metrski viadukt, pet mostov, 23 nadvozov, pet podvozov in en prepust. Na avtocesti je tudi obojestransko počivališče Dravsko polje. Avtocestna baza - izpostava Ptuj je predvidena v priključku Hajdina.

Za razliko od predhodnega programskega obdobja Evropska komisija v programskem obdobju 2007-2013 potrjuje le t.i. velike projekte. To so projekti, ki so sofinancirani iz Kohezijskega sklada ali Evropskega sklada za regionalni razvoj, katerih skupna vrednost presega 25 milijonov evrov na področju okolja ter 50 milijonov evrov na področju prometa. Projekte pod omenjenima vrednostima pa potrjujejo države članice oz. njen organ upravljanja.

 

Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani