S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Kohezijski sklad  /  Za trajnostno rabo energije 160 milijonov evrov (2007-2013)

Za trajnostno rabo energije 160 milijonov evrov (2007-2013)

Akcije dokumenta
 

S področja trajnostne rabe energije, v okviru katerega so projekti sofinancirani iz Kohezijskega sklada, sta bila maja 2009 objavljena dva javna razpisa v skupni vrednosti 10 milijonov evrov, in sicer javna razpisa za sofinanciranje daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB) in za sofinanciranje individualnih sistemov ogrevanja na lesno biomaso (KNLB).

V novi finančni perspektivi je v okviru OP ROPI približno 160 milijonov evrov namenjeno za trajnostno rabo energije, in sicer za štiri vsebinske sklope:

  • energetska sanacija in trajnostna gradnja stavb v javnem sektorju,
  •  učinkovita raba električne energije,
  • inovativni ukrepi za lokalno energetsko oskrbo ter
  • demonstracijski projekti, informiranje in svetovanje.

Za razliko od ostalih področij v okviru OP ROPI, kjer gre za neposredne potrditve projektov, se bodo v okviru trajnostne rabe energije sredstva razdeljevala na podlagi javnih razpisov.

Primer dobre prakse – SVEA, Lesna industrija d.d., Zagorje

Eno izmed podjetij, ki je bilo uspešno na razpisu za sofinanciranje individualnih sistemov ogrevanja na lesno biomaso je tudi zagorsko podjetje SVEA, Lesna industrija d.d., Zagorje. Omenjeno podjetje se je na razpis prijavilo s projektom rekonstrukcije obstoječe kotlovnice in vgradnje kotlovske naprave na lesno biomaso z močjo 2,8 MW, in sicer v izpostavi svojega podjetja v Litiji (podjetje SVEA, Lesna industrija Litija, d.d.).

Skupna vrednost projekta znaša 662.000 evrov, od tega jim je v okviru razpisa uspelo pridobiti približno tretjino vseh sredstev oz. 198.589 evrov.

Dela na kotlarni v Litiji so se zaključila oktobra 2009, ko je bila prenovljena kotlovnica tudi slovesno izročena svojemu namenu. V okviru projekta je podjetje vgradilo tako tehnološko kot tudi ekološko najsodobnejšo opremo za proizvodnjo toplotne energije na tem območju, kar bo bistveno prispevalo k učinkovitejšemu gospodarjenju z lastno biomaso v Skupini SVEA in prispevalo k čistejšemu in bolj urejenemu okolju.
Gre za enega pomembnejših dogodkov tako za Skupino SVEA kot tudi za prebivalce v neposredni bližini podjetja v Litiji. Stari parni kotel z močjo 5,4 MW, ki je z obratovanjem pričel daljnega leta 1974, namreč ni več ustrezal okoljskim normativom, poleg tega pa je bil njegov izkoristek zelo slab.
Investicija v novo kotlovsko napravo na lastno lesno biomaso (z avtomatskim dodajanjem goriva, sistemom za doziranje biomase, čiščenjem dimnih plinov z vso potrebno regulacijo in ureditvijo objekta) bo omogočila proizvodnjo toplotne energije za tehnološke potrebe (sušilnice, lakirnica, itd) kot tudi za ogrevanje vseh proizvodnih in skladiščnih prostorov na omenjeni lokaciji.
Omenjena investicija bo tako prispevala k učinkoviti – več kot 86-odstotni - izrabi lastne biomase in prispevala k zmanjšanju vplivov na okolje.
Konec leta 2009 je trajnostna raba energije z Ministrstva za okolje in prostor prešla v pristojnost Ministrstva za gospodarstvo, kjer v okviru Direktorata za energijo deluje Sektor za aktivnosti učinkovite rabe energije (URE) in obnovljivih virov energije (OVE), ki izvaja aktivnosti na razpisih.

Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani