S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski socialni sklad  /  e-VEM za gospodarske družbe (2007-2013)

e-VEM za gospodarske družbe (2007-2013)

Akcije dokumenta
 

Portal e-VEM je državni portal preko katerega lahko podjetja ali podjetniki opravijo elektronske storitve, ki so v povezavi z ustanovitvijo podjetja in z nekaterimi ostalimi postopki, ki jih poslovni subjekt opravi ob ali po ustanovitvi.

Nekatere storitve lahko podjetniki ali podjetja opravijo sami preko spleta, za nekatere pa je potrebno obiskati točko VEM ali notarja. Portal za vpise v sodni register po uradni dolžnosti uporabljajo tudi okrožna sodišča. Portal je razdeljen na dva dela, in sicer na storitve za samostojne podjetnike in na storitve za gospodarske družbe.

Ministrstvo za javno upravo je izvedlo projekt e-VEM za gospodarske družbe s tremi glavnimi cilji:

 • omogočiti hitro, enostavno in brezplačno registracijo družb;
 • ponuditi možnost opravljanja obveznih postopkov ob ustanovitvi na vstopnih mestih ali preko spleta;
 • ponuditi ostale (najbolj pogoste) storitve za podjetja na vstopnih mestih ali preko spleta.

V projekt je vključenih 15 ustanov javne uprave. Kot rezultat enoletnega dela na projektu je bil prvega februarja 2008 odprt portal e-VEM za gospodarske družbe, v katerega je bilo vloženih 36 človek/let dela in preko 4 milijone evrov. Danes portal e-VEM za gospodarske družbe ponuja preko 20 elektronskih storitev za gospodarske družbe. Storitve portala e-VEM ter točk VEM, ki prav tako nudijo storitve VEM, pa so brezplačne.

Sistem e-VEM za gospodarske družbe je skrajšal postopke pri gospodarskih družbah na tri dni. Ocenjeni prihranki za podjetja (samo za e-VEM g.d.) znašajo 10,2 milijonov evrov letno, če bi vsa podjetja uporabljala sistem e-VEM. Zaznaven je tudi porast registracij družb z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), in sicer se v povprečju mesečno registrira za 33% več d.o.o. kot v letu pred uvedbo sistema e-VEM.

Zaradi pozitivnih učinkov projekta je Ministrstvo za javno upravo obiskala Svetovna banka. Po ocenah Svetovne banke je Slovenija na področju ustanavljanja podjetij namreč napredovala za 83 mest na svetu. Prav tako je sistem e-VEM izpostavila Evropska komisija kot primer dobre prakse, saj je Slovenija takoj za Dansko druga država EU, ki je omogočila brezplačno registracijo d.o.o. Naj omenimo še, da je na letošnjih Dnevih slovenske informatike projekt e-VEM g.d. prejel nagrado za naj IKT projekt.

e-VEM je uspešen in učinkovit projekt, saj skrbi za stalen razvoj novih funkcionalnosti in storitev, obenem v okviru projekta potekajo stalna vsebinska usposabljanja referentov na točkah VEM, organizirane so tudi delavnice za nove referente točk VEM. Projekt e-VEM g.d. je tako dosegel prvotno zastavljene cilje, na novo zastavljeni cilji pa so:

 • dvig uporabe sistema e-VEM;
 • dvig usposobljenosti referentov;
 • dvig podpore uporabnikov portala e-VEM;
 • uvedba sistema e-VEM v javno upravo.

Projekt e-VEM za gospodarske družbe delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Institucionalna in administrativna usposobljenost«, prednostne usmeritve »Učinkovita in uspešna javna uprava«.

Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

 • informacij je preveč
 • informacij je ravno prav
 • informacije so pomankljive
 • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani