S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski socialni sklad  /  Mladi raziskovalci iz gospodarstva (2007-2013)

Mladi raziskovalci iz gospodarstva (2007-2013)

Akcije dokumenta
Pipistrelov Virus SW 

Program Mladi raziskovalci iz gospodarstva se v Sloveniji zelo uspešno izvaja že od leta 2001. Od leta 2007 dalje program izvaja Javna agencija za tehnološki razvoj RS.

Program je namenjen mladim podiplomskim študentom, ki si želijo med neposrednim študijem do pridobitve znanstvenega naslova doktor znanosti z raziskovalnim delom za potrebe gospodarstva pridobiti kakovostne izkušnje, s katerimi se lahko po končanem študiju suvereno soočijo z izzivi v gospodarstvu. Namenjen je tudi podjetjem, ki si želijo pridobiti kakovostne človeške vire za razvoj lastnih visokotehnoloških izdelkov, tehnologij in storitev.

Mladi raziskovalec izvaja specifične temeljne raziskave, potrebne za pridobivanje novega znanja o pojavih in dejstvih, katerih razumevanje je potrebno za uspešne nadaljnje industrijske raziskave in eksperimentalni razvoj bodočih visokotehnoloških izdelkov ali storitev podjetja. Drugi raziskovalci, zaposleni v podjetju, tovrstnih raziskav zaradi tekočega raziskovalno-razvojnega dela ne uspejo izvajati v takšnem obsegu ali pa nimajo ustreznega znanja in opreme. Potrebno dodatno znanje lahko mladi raziskovalec črpa tako iz podiplomskega študija, kot tudi iz raziskovalnega dela v zunanjih raziskovalnih skupinah in iz sodelovanja z drugimi zunanjimi izvajalci doma in v tujini. Slednje mu omogoči dostop do raziskovalne opreme, s katero podjetje ne razpolaga. Aplikacija rezultatov izvedenih raziskav v podjetju se izvede po koncu obdobja sofinanciranja.

Cilji izvajanja tega programa so ustvariti nova delovna mesta v gospodarstvu za raziskovalce, povečati delež raziskovalcev zaposlenih v gospodarstvu in dvigniti nivo izobrazbe raziskovalcev zaposlenih v gospodarstvu. S programom se želi pridobiti kakovostne človeške vire na področjih, kjer slovensko gospodarstvo potrebuje nova znanja za razvoj visokotehnoloških in inovativnih izdelkov, tehnologij in storitev.

Kot primer uspešnega prenosa znanja v gospodarsko okolje naj navedemo  podjetje Pipistrel, kjer so preko javnega razpisa Mladi raziskovalci iz gospodarstva (generacija 2007) zaposlili raziskovalca, ki pod vodstvom raziskovalnega mentorja ter pedagoškega mentorja s Fakultete za elektrotehniko izvaja raziskave na področju naprednega vodenja in nadzornih sistemov za letala lahke in srednje kategorije.

Cilj raziskav je sinteza primernega sistema fly-by-wire za manjša, dvo in štirisedežna letala, ki se bo čim bolj približal potrebam in specifikam tovrstnega letenja. Omenjena funkcionalnost, ki sloni na naprednih algoritmih vodenja ter znanju, pridobljenem z obilico primerjalnih meritev, ki se izvajajo v sklopu programa mladega raziskovalca in so financirane iz Evropskega socialnega sklada, lahko pomeni revolucijo v upravljanju z majhnimi letali, letenje približa širšim množicam ter nenazadnje odločno skrajša trajanje šolanja pilotov in s tem zmanjša vplive tovrstne dejavnosti na okolje. Mladi raziskovalec bo rezultate raziskav zajel v doktorski nalogi po zaključku podiplomskega študija. Za potrebe izvajanja projekta je podjetje pridobilo 181.876,62 EUR.

V obdobju 2007-2013 program delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Program se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 1. razvojne prioritete »Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti«; prednostne usmeritve 1.1 »Strokovnjaki in raziskovalci za konkurenčnost podjetij«. 

Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani