S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski socialni sklad  /  Po diplomi takoj do zaposlitve: program Absolvent – aktiviraj in zaposli se!

Po diplomi takoj do zaposlitve: program Absolvent – aktiviraj in zaposli se!

Akcije dokumenta

V Sloveniji število mladih brezposelnih diplomantov narašča, med njimi prevladujejo ženske. Lucija in Tjaša pa sta dve izmed diplomantk, ki se jima je uspelo zaposliti takoj po diplomi. In to ravno s pomočjo programa Absolvent – aktiviraj in zaposli se, v katerega sta se vključili v letu 2010.

Program sofinancira Evropski socialni sklad na podlagi Operativnega programa razvoja človeških virov v Sloveniji za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete 2. Spodbujanje zaposljivosti iskalcev dela in neaktivnih, prednostne usmeritve  2.1 Spodbujanje zaposljivosti iskalcev dela in neaktivnih.

Program Absolvent omogoča sofinanciranje stroškov za usposabljanje absolventov na delovnem mestu, po opravljenem usposabljanju in diplomi pa subvencijo za njihovo zaposlitev na istem delovnem mest pri istem delodajalcu, kjer so se usposabljali. Delovno mesto mora ustrezati ravni in smeri posameznikovega izobraževanja. Za program Absolvent, ki je nastal na pobudo Študentske organizacije Slovenije in ga izvaja  Zavod RS za zaposlovanje, je bilo v letu 2010 namenjenih 2,7 milijona  evrov, vključenih pa je bilo 149 absolventov.  

Cilj programa je zmanjšati prehajanje mladih diplomantov v brezposelnost. Absolventi tako že med študijem lahko pridobijo nova znanja, veščine in delovne izkušnje in spoznajo bodočega delodajalca. S tem si zagotovijo večje zaposlitvene možnosti po diplomi, lažje in hitrejše vključevanje v delo in manj težav pri iskanju prve zaposlitve, delodajalci pa se lahko izognejo zamudnemu iskanju novih sodelavcev.

Lucija se je v okviru programa Absolvent zaposlila za nedoločen čas pri svojem sedanjem delodajalcu, pri podjetju, ki se ukvarja z razvojem turizma in destinacijskim menedžmentom na območju Notranjske na delovnem mestu strokovne sodelavke za področje kadrov in organizacije dela. To ji daje priložnost za njen nadaljnji profesionalni razvoj v smeri, ki jo najbolj veseli. Spominja se, da jo je o programu obvestila sodelavka iz kadrovske službe tega podjetja, kjer je tedaj delala kot študentka v času absolventskega staža. Zato je javni razpis Absolvent prišel »ravno v pravem trenutku«, še dodaja. Že takrat je opravljala tudi dela s področja upravljanja človeških virov, za katerega se je formalno izobraževala v univerzitetnem študijskem programu sociologija, smer kadrovski menedžment, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Ker so bili v podjetju zainteresirani za njen nadaljnji karierni razvoj v tej smeri, hkrati pa je tudi sama želela pridobiti več praktičnih izkušenj na istem strokovnem področju, je bilo soglasje doseženo, program Absolvent pa jih je, kot pravi Lucija, še dodatno spodbudil. Lucija vidi prednost programa Absolvent v predvsem v možnosti, da je med študijem pridobljena znanja lahko razvila in nadgradila v praksi, še preden se je zaposlila. Prednost programa vidi tudi v tem, da spodbuja razvoj posameznikov na področju, za katerega se formalno izobražujejo.  Tako lahko v svojem poklicnem življenju obdržijo želeno področje dela, razlaga Lucija.

Tudi Tjaša je delala kot študentka v podjetju, kjer je zdaj v okviru programa Absolvent zaposlena za določen čas. Pobudnik za njeno vključitev v program je bil sedanji delodajalec, podjetje, ki se ukvarja z izdelavo spletnih mest in aplikacij.  Po zaključenem praktičnem usposabljanju je absolventka  Pedagoške fakultete v Ljubljani diplomirala in se zaposlila na delovnem mestu vodje projektov. Tako ima zagotovljeno prvo zaposlitev za eno leto,  in tudi v prihodnje se želi profesionalno razvijati na istem strokovnem področju kot doslej.

Students.jpg

 

 

Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani