S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski socialni sklad  /  Projekt »Z roko v roki« - medgeneracijsko sožitje

Projekt »Z roko v roki« - medgeneracijsko sožitje

Akcije dokumenta

Z roko v roki je medgeneracijski projekt, s katerim so si prizadevali vzpostaviti in razširiti solidarnost in sožitje med generacijami v okviru aktivnega in kreativnega preživljanja prostega časa.

V okviru 3. razvojne prioritete Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja 3.1. prednostne usmeritve Izboljšanje in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja se je izvajal projekt »Z roko v roki« - medgeneracijsko sožitje. Vrednost projekta je znašal 102.000,00 EUR.

Na Gimnaziji Slovenj Gradec so oblikovali projekt, ki je pod pokroviteljstvom Ministrstva za šolstvo in šport ter Evropskega socialnega sklada omogočil povezavo dveh vrtcev (Vrtca Dravograd in Vzgojno varstvenega zavoda Slovenj Gradec), štirih osnovnih šol (Osnovne šole Franja Goloba Prevalje, Osnovne šole Neznanih talcev Dravograd, Druge osnovne šole Slovenj Gradec in Prve osnovne šole Slovenj Gradec), dveh gimnazij (Gimnazije Ravne na Koroškem in Gimnazije Slovenj Gradec) ter treh domov starostnikov iz koroške regije (Koroškega doma starostnikov Dravograd - poslovni enoti Črneče in Slovenj Gradec ter Doma starejših Na Fari, Prevalje). Vsebinsko zasnovanega na ideji medgeneracijskega sožitja, smo zanj izbrali simbolni naslov »Z roko v roki«.

Vrtčevski otroci, učenci in dijaki so skupaj s svojimi mentorji učitelji pogosto obiskovali enega izmed domov starostnikov, kjer so v družbi s stanovalci doma izvedli določeno aktivnost in na ta način krepili medgeneracijsko sožitje ter aktivno preživljali prosti čas. Najmlajši, vrtčevski otroci so stanovalce doma razveseljevali na aktivnosti pozdrav pomladi, kjer so skupaj z njimi urejali cvetlični nasad in ustvarjali spomladanske izdelke na likovni delavnici. Ne le ob dnevu starostnikov, temveč tudi ob drugih priložnostih (ob novem letu, praznovanjih rojstnih dni idr.) so jih obiskali ter jim, igrivo in radostno kot to najmlajši znajo, zapeli, zaigrali in zaplesali. Tudi za pusta so jih obiskali in jim priredili pravo pustno rajanje, za novo leto, so za vsakega izmed starostnikov izdelali novo-letno voščilnico in jim jo poklonili. Za stanovalce doma in skupaj z njimi so izdelali mnogo likovnih izdelkov, ki sedaj krasijo stene ali police njihovih sob v domu. In še bi lahko naštevali, saj je prav vsakdo v projekt vložil več, kot so sprva načrtovali.

Podobno kot vrtčevski otroci so aktivno preživljali prosti čas skupaj s stanovalci doma tudi osnovnošolci. S stanovalci doma so se srečevali ob več kulturnih večerih in drugih glasbenih prireditvah, na katerih so nemalokrat navdušili stanovalce s svojo mlado energijo in nadarjenostjo. Skupaj s stanovalci doma so na zeliščarski delavnici spoznavali zelišča in izdelovali prave domače namaze in druge zeliščne dobrote, ki so jih skupaj nato tudi pojedli. Pa pustovanje – na ustvarjalni delavnici izdelovanja pustnih mask so stanovalcem pomagali izdelati čudovite pisane pustne maske, tako da so lahko pustno rajali tudi stanovalci doma. Ob novoletnem času je zadišalo ob peki božično-novoletnega peciva, stare dobre recepte, ki so jih učencem zaupali stanovalci, pa so učenci zbrali v knjižici. Veselo je bilo tudi ob veliki noči, ko so učenci in starostniki skupaj izdelovali snope in barvali velikonočne pirhe. In olimpijada starih iger – učenci so skrbno pri starostnikih poizvedovali, kako so se igrali nekoč, nato pa skupaj z njimi priredili pravo olimpijado starih iger.

Medgeneracijsko sožitje so razvijali in krepili tudi dijaki, ki so skupaj s stanovalci doma kiparili in ustvarjali čudovite vaze, posodice in kipce na kiparskih delavnicah. Stanovalcem so pripravili poldnevno strokovno ekskurzijo po Koroški, na kateri so obiskali kraje, ki so stanovalcem posebej všeč in so si jih želeli ogledati. Organizirali in izpeljali so čisto pravi in obsežni obnovitveni tečaj nemščine, na katerem so stanovalce enkrat tedensko učili oziroma z njimi obnavljali nemški jezik. Skupaj s stanovalci domov so potovali skozi potopisna predavanja, ki so jih pripravili zanje, ter se z njimi veselili in družili na več glasbenih in družabnih prireditvah. Bili so izjemni kulturni ustvarjalci na literarnih večerih in skupaj s starostniki celo igralci v pravi dramski igri!

z roko v roki II.JPG
Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani