S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski socialni sklad  /  Projektno učenje za mlajše odrasle (PUM)

Projektno učenje za mlajše odrasle (PUM)

Akcije dokumenta

V Sloveniji je vsako leto vsaj 30% mladih, starih od 15 do 25 let, ki ne dokončajo osnovne šole, ne nadaljujejo šolanja po osnovni šoli ali izpadejo iz sistema nadaljevalnega šolanja in se zato pogosto znajdejo pred novimi razsežnostmi družbene marginalizacije. Nove razmere na trgu delovne sile so mladim še dodatno hudo otežile zaposlitvene možnosti. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport se je odzvalo z javnim razpisom za sofinanciranje izobraževalnih programov za dvig ravni pismenosti in Projektno učenje za mlajše odrasle od 2010 do 2013, ki jer je bilo na razpolago 3,6 milijona evrov.

Del sredstev je prejel Bob, Zavod za izobraževanje in kulturne dejavnosti, za PUM - Projektno učenje za mlajše odrasle. Njegov namen je reintegracija mladih osipnikov, ki so zapostavljeni in marginalizirani, v družbeno okolje. Gre za 12-mesečno obliko izobraževalnega programa, ki je usmerjena v odpravljanje vzrokov, ki so pripeljali do izstopa iz sistema šolanja ali dela. PUM Krepi pozitivne izobraževalne izkušnje, spodbuja k nadaljevanju že opuščenega šolanja, pomaga pri izdelavi celotne strategije poklicne kariere in udeležencem omogoči pridobivanje pozitivnih izkušenj delovanja v okolju.

Ciljna skupina so mlajši odrasli od 15. do 25. leta brez poklicne ali strokovne izobrazbe ter ustreznih zaposlitvenih izkušenj, kar jih ob tekmovalnosti na trgu delovne sile umešča v kategorijo najtežje zaposljivih. Zaradi prenehanja šolanja so izgubili status učenca(ke), vajenca(ke) ali dijaka(inje), prav tako pa nimajo statusa zaposlenih in ostanejo v neopredeljenem vmesnem socialnem prostoru, brez družbeno priznanega statusa.

Program s projektnim delom, ki prehaja od oblike k metodi, ponuja drugačne prijeme pri izobraževanju mlajših odraslih in zagotavlja, da bodo v programu vztrajali dalj časa. Usmerjen je k čim boljši izrabi njihovih možnosti in premagovanju manj spodbudnih vzgibov iz primarnega socialnega okolja.

PUM je opredeljen kot neformalno izobraževanje. Ne omogoča pridobitve javno veljavne izobrazbe, ampak je namenjen pridobivanju funkcionalnega znanja, ki razvija splošno izobraženost in razgledanost. Namenjen je razvijanju osebnostnih lastnosti, ki udeležencem omogočijo, da se odločijo za vnovično vključitev v izobraževanje ali pa se zaposlijo. Učinki znanja, ki ga pridobijo udeleženci v tem programu, so neposredno uporabljeni pri opravljanju manjkajočih izpitov, za nadaljevanje izobraževanja ali pri zapolnjevanju vrzeli v znanju, ki so nastale med formalnim šolanjem. Posebna značilnost programa je upoštevanje interesov in sposobnosti udeležencev, ki sodelujejo pri načrtovanju vsebin programa.

Dosedanje izkušnje z izpeljavo programa PUM kažejo, da spodbuja mlajše udeleženke(ce) k dokončanju izobraževanja, ki so ga že opustili, in vodi k uspešni izdelavi poklicnih ali zaposlitvenih strategij. To pa obeta dolgoročno in trajno razbremenitev stroškov socialnega sistema, hkrati pa preprečuje socialnoodklonske pojave pri brezposelni mladini. Raziskave so pokazale, da se vsako leto 60-70% udeležencev PUM-a ponovno vključi v izobraževanje, ga zaključi ali poišče zaposlitev.

 

1234
Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani