S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski socialni sklad  /  Tovarna dela - vstop v svet dela

Tovarna dela - vstop v svet dela

Akcije dokumenta

Od novembra 2009 do novembra 2011 se je s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada izvajal projekt TOVARNA DELA – VSTOP V SVET DELA, v okviru katerega je bila v Ljubljani odprta tudi Gostilna dela in v kateri se je zaposlilo 5 mladih. Projekt je pripomogel k reševanju problema socialne izključenosti ranljive ciljne skupine mladostnikov, ki so zaradi vedenjskih in čustvenih motenj ter drugih vzrokov končali program v prevzgojni ustanovi Vzgojno izobraževalni zavod Višnja Gora. V okviru projekta je bilo izvajalcem (CENTERKONTURA, družba za svetovanje, socialni razvoj, usposabljanje in založništvo d.o.o, Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja Gora in Društvo za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva) za obdobje 24 mesecev odobrenih 249.201,00 EUR, od tega je EU prispevala 85%.

Projekt se je izvajal v okviru prvega Javnega razpisa za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Vzpostavil je model, ki je mladim namesto prepogostega prehoda v socialno izključenost in brezposelnost pomenil usmeritev v usposabljanje in zaposlitev v socialnem podjetju ter tako pomagal prikrajšani mladini, oddaljeni od trga dela, ki jo sicer ogrožajo procesi in mehanizmi dezintegracije in socialne izključenosti zaradi šolske neuspešnosti, nezaposlenosti ali osebnih stisk. V času trajanja projekta so tako mladi pridobili znanja za opravljanje določenega poklica, pridobili pa so tudi pozitivno samopodobo ter motivacijo za vključitev na trg dela.
V okviru projekta je bil vzpostavljen t.i. catering in odprta gostilna na Poljanski cesti 7 v Ljubljani, kjer se je usposabljalo 14 mladostnikov, ki so prejeli nacionalno poklicno kvalifikacijo za poklica pomočnik kuharja in natakar. V gostilni z imenom Gostilna dela se je zaposlilo 5 vključenih mladih, ki jim je bilo zaupano vodenje gostilne. Že v fazi priprave prostora pa so izvajalci projekta v soustvarjanje k sodelovanju povabili tudi okoliške prebivalce. Med drugim je potekala »delavnica za malico«, v sodelovanju s skupino osmih mladih ustvarjalcev imenovano »Grupo«, ki se je projektu pridružila samoiniciativno. Obiskovalci delavnice so v okviru družabne akcije podajali predloge za prostorsko oblikovno ureditev bodoče gostilnice, ideje za sestavo jedilnika ter se pogostili z brezplačno malico. Gostilna dela tudi po zaključku sofinanciranja iz evropskih sredstev polno obratuje ter predstavlja odličen primer dobre prakse socialnega podjetništva v Sloveniji.


http://www.facebook.com/Gostilnadela

 

gd1gd2gd3gd4
Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani