S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski socialni sklad  /  Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje

Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje

Akcije dokumenta

 

Glavni namen projekta Zveze Romov Slovenije »Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje« je bilo čim uspešnejše vključevanje romskih otrok v vzgojno-izobraževalni sistem, predvsem v osnovno šolo in vrtec, ter čim uspešnejša odprava segregacije in diskriminacije. To so dosegli s 30 romskimi pomočniki, ki so delali z več kot 1.100 romskimi otroki in učenci v 31 osnovnih šolah in vrtcih po Sloveniji in tako vzpostavili most med romsko skupnostjo in šolo. Njihovo delo z romskimi otroki je bilo uspešno, saj so rezultati vidni v boljših odnosih med otroki in učitelji ter med starši in šolo. Učenci tudi bolj redno obiskujejo pouk in so uspešnejši v šoli.

Romski pomočniki so se za to delo skoraj tri leta izobraževali (izobraževanje sta organizirali Zveza Romov Slovenije in konzorcijska partnerka Ljudska univerza Murska Sobota), prav tako so se izvajala tudi izobraževanja za romske starše. V sklopu projekta je nastala vrsta publikacij o romskem jeziku, kulturi in zgodovini, ki bodo v pomoč pri nadaljnjem delu na področju vključevanja Romov v vzgojo in izobraževanje.

Projekt Zveze Romov Slovenije »Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje« je bil izbran na javnem razpisu Ministrstva za šolstvo in šport ter Evropskega socialnega sklada, objavljenem aprila 2008. Trajal je od maja 2008 do avgusta 2011, sledil pa je rešitvam zapisanim v Strategiji vzgoje in izobraževanja Romov v Republiki Sloveniji iz leta 2004. Septembra 2011 se je začel izvajati projekt »Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje II«, ki bo nadgradil cilje in rezultate prvega projekta.

»Uspešno vključevanje Romov v vzgojo in izobraževanje« je bilo odmevno tudi v širšem evropskem prostoru, saj je prejelo posebno omembo na tekmovanju za nagrade RegioStars Awards 2010, ki jih podeljuje Evropska komisija.

Romi1


Romi 2

Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani