S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski socialni sklad  /  Usposabljanja za reševalce iz vode s pomočjo Evropskega socialnega sklada

Usposabljanja za reševalce iz vode s pomočjo Evropskega socialnega sklada

Akcije dokumenta

Uroš in Peter sta bila kot brezposelna prijavljena na Zavodu RS za zaposlovanje, nato pa sta se preko Programa institucionalnega usposabljanja in priprav na nacionalne oziroma temeljne poklicne kvalifikacije s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada usposobila za reševalca iz vode in dobila zaposlitev.

Program institucionalnega usposabljanja in priprav na nacionalne oziroma temeljne poklicne kvalifikacije (NPK/TPK), ki ga izvaja Zavod RS za zaposlovanje in sofinancira Evropski socialni sklad, omogoča brezposelnim pridobivanje novih ali dodatnih znanj in veščin za opravljanje poklicev, del ali poklicnih nalog, po katerih povprašujejo delodajalci. S tem se povečujejo zaposlitvene možnosti brezposelnih in zmanjšujejo neskladja na trgu dela.
Pri institucionalnem usposabljanju gre predvsem za krajše oblike izobraževanj in usposabljanj, kot so tečaji, predavanja in seminarji, ki so bolj praktično usmerjeni. Še posebej so namenjeni brezposelnim, ki nimajo ustreznih delovnih izkušenj ali imajo poklic, po katerem ni povpraševanja med delodajalci.
Tako se v okviru institucionalnega usposabljanja brezposelni največ vključujejo na primer v tečaje za učenje tujih jezikov, računalniške tečaje, tudi za pridobitev evropskega računalniškega spričevala – ECDL, v usposabljanja za upravljanje različnih strojev, naprav in mehanizacije, za knjigovodska in računovodska dela, v tečaje za varilska dela, za voznika viličarja, pa tudi za reševalca iz vode.
V letu 2011 je bilo v programe institucionalnega usposabljanja vključenih skoraj 5.300 brezposelnih, med njimi 62% žensk, 22% iskalcev prve zaposlitve, 22% tistih, ki so izgubili delo zaradi presežkov ali stečajev, 31% dolgotrajno brezposelnih in 32% starejših od 40 let. Po analizah Zavoda za zaposlovanje se kmalu po zaključku programa zaposli približno 50% udeležencev. Brezposelni, ki se želijo vključiti v usposabljanje, se o možnosti vključitve lahko pogovorijo z osebnim svetovalcem na uradu za delo Zavoda, kjer so prijavljeni.
Eden od udeležencev institucionalnega usposabljanja, ki se je zaposlil takoj po uspešno zaključenem programu, je Uroš Sajko. Po končanem študiju na Filozofski fakulteti v Mariboru je iskal zaposlitev, zato se je prijavil pri Zavodu za zaposlovanje. V tem času je slišal tudi za delo reševalca iz vode. Povedal mu je prijatelj, ki je delal v podjetju, kjer so iskali takšnega sodelavca. Uroš se je pri Zavodu, kjer je bil prijavljen nekaj manj kot eno leto, pozanimal glede izvedbe tečaja za reševalca iz vode. Pravi, da je zaradi pričakovane težavnosti sprva nekoliko okleval, potem pa se je le odločil, da sprejme izziv. Veseli ga, da se je spomočjo Zavoda lahko vključil v usposabljanje, ki traja približno tri tedne in se sofinancira iz Evropskega socialnega sklada. Poudarja, da je bil z izvedbo tečaja zelo zadovoljen. Po uspešno zaključenem tečaju se je takoj zaposlil pri delodajalcu, kjer je sedem mesecev nadomeščal bolnega sodelavca.
Institucionalno usposabljanje je do zaposlitve pomagalo tudi Petru Rinku. Na podlagi testa svojih poklicnih interesov se je seznanil s poklicem reševalca iz vode. Ugotovil je, da se na tem področju odpirajo zaposlitvene možnosti. Že od nekdaj ga sicer privlači delo poklicnega gasilca, vendar je bil prepričan, da bi veljalo poskusiti tudi z reševanjem iz vode. Spoznal je delodajalca, ki ga je bil pripravljen zaposliti, če pridobi ustrezno usposobljenost. Ker je bil brez zaposlitve, je bil prijavljen pri Zavodu za zaposlovanje, ki mu je tudi omogočil vključitev v tečaj za reševanje iz vode.  Po Petrovem mnenju je pomembno, da se podpirajo takšna usposabljanja, ki se sofinancirajo iz Evropskega socialnega sklada. Takoj po zaključenem tečaju je dobil prvo zaposlitev v termah, in sicer za nedoločen čas, s trimesečno poskusno dobo, ki jo je uspešno opravil. Zdaj dela kot vodja reševalcev, in pravi, da je zadovoljen z delovnim mestom. Vseeno pa si, kot pravi, še vedno želi postati poklicni gasilec, saj je njegovo življenjsko vodilo pomagati drugim.

 

obrocstolp
Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani