S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski sklad za regionalni razvoj  /  DOM STAREJŠIH OBČANOV LOŠKI POTOK

DOM STAREJŠIH OBČANOV LOŠKI POTOK

Akcije dokumenta

Staranje prebivalstva je problem, ki je deležen vedno večje pozornosti. Starejši postajajo vse bolj pomembna družbena skupina, saj njihovo število konstantno narašča. Zato je za kakovost njihovega bivanja pomembno, da si družba prizadeva oblikovati prijetne ustanove, v katerih starejši ljudje preživijo večino časa. Na področju zagotavljanja širše socialne infrastrukture, ki je v Sloveniji primanjkuje, se je v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 - 2013 izvajalo več razpisov, ki so bili med drugim namenjeni tudi sofinanciranju domov za ostarele. Tako se je v okviru 1. javnega razpisa za prednostno usmeritev »Regionalni razvojni programi« sofinanciral tudi Dom starejših občanov Loški Potok.

V okviru projekta so se izvedla gradbena in obrtniška dela ter strojna in elektro inštalacija. Dom starejših občanov Loški Potok, z neto površino približno 2570 m2, ima 58 ležišč v 28 enoposteljnih in 15 dvoposteljnih sobah, skupaj s sanitarijami za vsako posamezno sobo. Sobe se nahajajo v treh etažah, v vsaki etaži je večnamenski prostor s čajno kuhinjo, negovalna kopalnica ter prostori za shranjevanje perila. Velikost in oprema sob so v skladu z vsemi zahtevanimi normativi in omogočajo opravljanje nege oskrbovancev na različnih zahtevnostnih ravneh z upoštevanjem uporabe vozičkov za invalide. Celotna vrednost investicije je bila 2.707.277 EUR, od tega se je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj sofinanciralo 1.040.794 EUR.

Glavni cilji projekta so bili zagotoviti starejšim osebam ustrezno institucionalno varstvo oziroma z izgradnjo pokriti del velikega deficita na področju tovrstne  ponudbe v ožji in širši okolici Loškega Potoka ter ponuditi občanom možnost zaposlitve v občini in tako približati delovno mesto prebivalcem ter zmanjšati dnevno migracijo delovne sile na lokacije zunaj območja občine.

Z izgradnjo se je pridobilo 58 ležišč za nudenje institucionalne nege občanom starejšim od 65 let in s tem deloma nadomestilo deficit v regiji ter trajno zagotovilo institucionalno varstvo starejših občanov v domačem okolju. Z izgradnjo doma se je ustvarilo tudi pogoje za odprtje 23 novih delovnih mest različnih profilov, kar občanom omogoča možnost zaposlitve in dela v domačem okolju in s tem zmanjšanje migracije delovne sile.


Dom


Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani