S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Skladi  /  Primeri dobrih praks  /  Evropski sklad za regionalni razvoj  /  EKOMUZEJ HMELJARSTVA IN PIVOVARSTVA SLOVENIJE V ŽALCU

EKOMUZEJ HMELJARSTVA IN PIVOVARSTVA SLOVENIJE V ŽALCU

Akcije dokumenta

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je interaktivni muzej, ki ponuja sprehod skozi zgodbo hmelja v spodnji Savinjski dolini, imenovani tudi Dolina zelenega zlata. Zasnovan je kot laboratorij raziskav ljudske preteklosti in sedanjosti; kot šola, ki z izobraževanjem za raziskovanje, varovanje in ohranjanje dediščine, ki povezuje ljudi v teh krajih ter jih spodbuja k boljšemu razumevanju vprašanj lastne prihodnosti; kot konservatorsko središče, ki pomaga pri ohranjanju, vrednotenju in razvijanju naravne ter kulturne dediščine.

Gradivo v muzeju je zbrano tudi s pomočjo krajanov okoliških občin, njihovih lastnih zbirk orodij, spominov. Na ta način aktivno povezuje v muzejsko družino vsakogar, ki je bodisi prispeval del svojih spominov ali pa je del zgodbe o hmelju. Ekomuzej tako odseva željo lokalnega prebivalstva po raziskovanju lastnega izvora in zgodovine ter prispeva k lokalnem razvoju.

Ekomuzeji se nenehno razvijajo v svojih lokalnih/regionalnih okoljih. Svojo dejavnost širijo z različnimi minimuzeji, s katerimi zaznavajo potrebe in probleme svojega okolja in nanje odgovarjajo. Za ekomuzeje je značilna usmerjenost na gospodarske zahteve in probleme okolja ter hkrati zagotavljanje določenega minimuma finančne avtonomnosti – v tem kontekstu se celo razvije filozofija ekonomuzejev, ki so se sposobni v veliki meri samofinancirati. Za delo ekomuzejev je značilna tudi strokovna avtonomnost. Slednjo jim zagotavlja znanstveno delo kot osnova, ki jim omogoča, da se izognejo političnim in ideološkim manipulacijam, največkrat povezanimi z lokalnim in družbenim okoljem.

Celotna vrednost projekta, katerega pobudnik, ustanovitelj, pooblastitelj in najpomembnejši partner so občine Spodnje Savinjske doline, sodelujejo pa tudi druge institucije, je 1.964.998 EUR, od tega je bilo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj sofinanciranih 1.382.967 EUR.

 

Ekomuzej1Ekomuzej2
Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani