S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Obveščanje javnosti  /  Novice evropskih skladov  /  Aktualne novice  /  Evropska sredstva za ureditev območja Kobilarne Lipica

Evropska sredstva za ureditev območja Kobilarne Lipica

 

Služba Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad je potrdila projekt »Celovita ureditev območja Kobilarne Lipica – 3. faza«. Investicijske aktivnosti, ki se bodo izvajale v okviru projekta, bodo prispevale k ohranjanju naravne in kulturne dediščine, za naložbo v vrednosti dobrega 5,6 milijona evrov, pa bo približno 4,8 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Namen naložbe je ureditev zunanjih površin (drevoredi, poti,…), ureditev objektov (muzej kočij, kraška hiša - objekt za poročne obrede in druge protokolarne dogodke ter Muzej kulinarike), ureditev informacijske infrastrukture, zunanje razsvetljave, izvedla pa se bo tudi ekološka ureditev z novo čistilno napravo za odpadne vode. Uresničitev projekta bo območju Javnega zavoda Lipica zagotovila urejeno zunanjo podobo, boljše pogoje za rejo lipicancev in boljše delovne pogoje za zaposlene. Posodobljeni objekti, urejene zunanje površine in ostala infrastruktura bodo zaokrožili turistično ponudbo. Ob tem, da je izvedba projekta zaradi varnosti konj in obiskovalcev nujna, gre za vsebinsko zaključen del širšega projekta celovite obnove Lipice, ki bo bistveno prispevala k izboljšanju turistične infrastrukture na območju Obalno-kraške regije.
Z obnovo ključnih objektov na lipiškem posestvu se bo povečala konkurenčnost destinacije, poseben poudarek pa je namenjen tudi trajnostnemu razvoju (tradicionalni materiali, ponovna uporaba, revitalizacija objektov in infrastrukture (hiše, parki, drevoredi, parkovna oprema, itd..), ravnanju s pitno vodo in odpadnimi vodami ter učinkoviti rabi energije. 
Lipica je v turističnem smislu prepoznavna blagovna znamka in tako pomemben del identitete slovenskega turizma. Po ureditvi infrastrukture bo imelo lipiško zgodovinsko jedro možnost delovanja kot nov center kulturne ponudbe širšega prostora, kar bo med drugim prispevalo tudi h krepitvi izvajanja turističnih programov v Lipici in k večjemu obisku. Posledično se bodo povečali prihodki od turizma, s tem pa tudi sredstva za razvoj in blaginjo prebivalcev ter kulturna identiteta celotne regije.
Več informacij: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Akcije dokumenta
Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani