S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Obveščanje javnosti  /  Novice evropskih skladov  /  Aktualne novice  /  Nova celostna grafična podoba Evropske kohezijske politike 2014–2020

Nova celostna grafična podoba Evropske kohezijske politike 2014–2020

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je v sodelovanju s Kreativnim centrom Poligon pripravila novo celostno grafično podobo (CGP) Evropske kohezijske politike 2014–2020, ki na zanimiv način predstavlja vsebine, katerih razvoj spodbuja Evropska unija. S ciljem povečanja prepoznavnosti evropske kohezijske politike v Sloveniji in njenih posameznih vsebinskih področij, bo nova celostna grafična podoba spremljala projekte in programe, ki bodo v obdobju 2014–2020 sofinancirani iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada in Kohezijskega sklada.

V skladu s Strategijo EU 2020 bo Slovenija 3,2 milijardi evrov sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada in Kohezijskega sklada usmerila v štiri ključna področja za gospodarsko rast in ustvarjanje delovnih mest: raziskave in inovacije, informacijsko-komunikacijske tehnologije, povečanje konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij ter v projekte za spodbujanje zelenega gospodarstva. V okviru teh področij je opredeljenih 11 tematskih ciljev, znotraj katerih bodo financirani ukrepi evropske kohezijske politike, z njimi pa bo Slovenija prispevala k doseganju ciljev Strategije EU 2020.

Nova celostna grafična podoba evropske kohezijske politike 2014–2020 temelji na upoštevanju pravil celostne grafične podobe zastave Evropske Unije in njene nadgradnje ter poudarja navedene tematske cilje in vsebinsko izhaja iz simbolnega jezika njihove uporabe. Gre namreč za zelo kompleksno politiko, posamezna področja pa so medsebojno tudi zelo raznolika, zato se je namesto direktne upodobitve posameznega področja zgradil enotni simbolni jezik, ki je skoraj tipografski in ga predstavlja abstrakten izris živali. Upodobljene so bile tiste vrste, katerih osebnostne in/ali fizične lastnosti so sorodne področju, ki ga upodabljajo oz. predstavljajo. Vzpostavljen sistem je odprt in omogoča nadaljnji razvoj ikon v primeru morebitnega dodajanja novih področij, predvsem pa na zanimiv način podaja tiste vsebine, katerih razvoj spodbuja Evropska unija. Iskanje primerne oblikovne rešitve je namreč usmerjal cilj povečanja prepoznavnosti te politike v Sloveniji in njenih posameznih vsebinskih področij.

V logotipe posameznih skladov evropske kohezijske politike so bili vgrajeni deli simbolov živali, ki predstavljajo posamezne tematske cilje. Prav tako pa je bila razvita barvna shema, ki prispeva k edinstveni podobi posameznega sklada. Pri modro obarvanem Evropskem skladu za regionalni razvoj je tako nad in pod EU zastavo abstrakten obris pajka. Rumena čebela se v sistemu celostne grafične podobe pojavlja v logotipu Evropskega socialnega sklada, medtem ko je zelena barva, barva logotipa Kohezijskega sklada, ki je sestavljen iz obrisa želve in človeške ribice. Skupni logotip Evropskih strukturnih in investicijskih skladov se veže na vse tematske cilje skupaj oziroma simbole živali in se v aplikacijah uporablja v primeru sofinanciranja naložb iz dveh ali več skladov. Za njegovo označevanje je bila uvedena barvna mavrica, ki je kompozit vseh treh uporabljenih barv. Izbran simbol za to področje je razgledana sova, ki kot univerzalni simbol modrosti predstavlja vsa tematska področja in vse tri sklade skupaj.

Podrobneje v priročniku celostne grafične podobe in predstavitvenem spotu.

Akcije dokumenta
Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani