S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, se sprotno odziva na težave, ki zaradi koronavirusa COVID-19 nastajajo pri izvajanju evropske kohezijske politike v Sloveniji. V ta namen objavljamo tako aktualne usmeritve Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko kot Vlade RS in Evropske komisije glede izvajanja evropske kohezijske politike v povezavi s COVID19. Stran se redno posodablja z novimi dokumenti.

Aktualne usmeritve Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko glede izvajanja evropske kohezijske politike v povezavi s COVID-19

Dokument Opomba
Evropski socialni sklad – uporaba sredstev za ukrepe zoper corona virus  

Usmeritve Organa upravljanja za premostitev težav ob izvajanju operacij, financiranih iz sredstev EKP v času izrednih razmer (koronavirus- COVID-19)

Vprašanja in odgovori (objavljena 14. 4. 2020).

Objavljeno 6. 4. 2020

Usmeritve OU za upravičenost POS v času COVID-19

Objavljeno 16. 10. 2020

Predhodna ocena finančnih instrumentov COVID-19

Objavljeno 16. 10. 2020

 

Aktualne usmeritve Vlade RS glede izvajanja evropske kohezijske politike v povezavi s COVID19

Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju (ZIUJP) Sprejet 20. 3. 2020 na seji Državnega zbora RS

 

Na spremenjene razmere se odziva tudi Evropska komisija, ki je najprej pripravila različne instrumente za soočanje EU z izbruhom koronavirusa, nato pa še EU načrt za okrevanje po pandemiji.

Aktualne usmeritve Evropske komisije glede izvajanja evropske kohezijske politike v povezavi s COVID19

Dokument Opomba
Usmeritve in pojasnila Evropske komisije v povezavi z ukrepi vezanimi na izvajanje evropske kohezijske politike v okviru inciative "Coronavirus Response Investment Initiative"  Dokument je v angleškem jeziku in se redno posodablja; zadnja posodobitev 21. 9. 2020.
Smernice Evropske komisije o uporabi okvira za javno naročanje v izrednih razmerah zaradi krize v zvezi z boleznijo COVID-19 2020/C 108 I/01  
Evropska komisija ja 2. aprila 2020 objavila sporočilo za javnost, v katerem predlaga vzpostavitev solidarnostnega instrumenta, t. i. instrument SURE, v višini 100 milijard evrov, ki bo delavcem pomagal ohraniti dohodke, podjetjem po pomagal, da preživijo. Ob tem Komisija predlaga preusmeritev vseh razpoložljivih strukturnih skladov v odzivanje na izbruh koronavirusa. Ves nerazporejeni denar iz treh skladov kohezijske politike, tj. Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada in Kohezijskega sklada, bo namenjen odpravljanju učinkov krize na področju javnega zdravja. Za prerazporeditev sredstev tja, kjer so najbolj nujno potrebna, bo omogočen prenos med skladi ter med kategorijami regij in cilji politik. Poleg tega bodo odpravljene zahteve glede sofinanciranja, saj države članice že uporabljajo vsa sredstva za boj proti krizi. Upravljanje bo poenostavljeno.

 

 

Tipologija indikativnih ukrepov v okviru ESS in YEI, ki se lahko mobilizirajo glede krize COVID-19 (različica dokumenta v angleškem jeziku)

Objavljeno 8. 4. 2020

NON PAPER: List of programme specific indicators related to the cohesion policy response to the COVID-19 pandemic (vprašanja in odgovori na NON PAPER)

18. 8. 2020

 

Čezmejno sodelovanje v povezavi s COVID19

Dokument Opomba
Modification of the ENI CBC Implementing Rules and implications beyond regulatory changes Objavljeno avgust 2020


Več informacij o ukrepih Evropske komisije je na naslednjih povezavah

Povezava Opomba
Vprašanja in odgovori: Naložbena pobuda v odziv na koronavirus plus: novi ukrepi za prerazporeditev nujnih naložb in sredstev (v angleškem jeziku)
Vprašanja in odgovori: Komisija predlaga instrument SURE, nov začasni instrument v vrednosti do 100 milijard evrov za zaščito delovnih mest in delavcev (v angleškem jeziku)
Vprašanja in odgovori: Instrument Evropske unije za zagotavljanje nujne pomoči v zdravstvu (v angleškem jeziku)
Odziv EU na koronavirus – najnovejše informacije Informativni pregled (v angleškem jeziku)
Naložbena pobuda v odziv na koronavirus Informativni pregled (v angleškem jeziku)
Odziv na koronavirus: podpora sektorjema ribištva in ribogojstva Informativni pregled (v angleškem jeziku)
Podpora državam članicam za boljšo zaščito ljudi na delu in delovnih mest – SURE Informativni pregled (v angleškem jeziku)
Pravna besedila so na voljo na spletišču Komisije Odziv na koronavirus  
Portal namenjen industrijskemu povezovanju

Javnim akterjem je v pomoč tudi elektronki predal in možnost postavljanja vprašanj.

Pregled preverjenih informacij, ki se nanašajo na COVID 19.